De eerste race in 2016 in Melbourne brak de hel al los. Max Verstappen klaagt over de boordradio over de strategie, zijn banden en dat hij voorbij wil aan Carlos Sainz. Na de race was er dan ook genoeg uit te praten bij het team van Toro Rosso.
In een interview met GPUpdate geeft Carlos zijn visie op het verhaal. Even dacht ik dat hij iets geleerd had, maar tijdens de race van Bahrein bleek van niet.

Valse start

Al voor Sainz werd aangesteld bij Toro Rosso werd hij ingehaald door Verstappen. Max werd aangekondigd als coureur, waar hij (vond dat hij) recht had op een stoeltje. Later werd hij alsnog gepresenteerd, maar zijn onbegrip was al opgepakt door de media.
Afgelopen seizoen heeft Carlos zich wel vaker in een slachtoffer- en/of onwetende rol gepositioneerd en bekende daar (onbedoeld) vaak mee dat Verstappen een betere job had gedaan. Na de eerste race van dit jaar leek het erop dat Sainz in de winter goed had nagedacht over hoe hij zich beter uit kon drukken en de ‘problemen’ / druk bij Verstappen neer kon leggen in plaats van deze op zichzelf te betrekken. Door aan te geven dat het iets tussen Max en het team was had hij zich netjes onttrokken aan de discussie en leek alle kritiek naar Verstappen te gaan.

Ineens geraakt worden terwijl je verdedigt

Dan race 2: Sainz geeft in het interview aan dat hij ‘ineens’ werd geraakt. De beelden van het incident tonen Perez die niet volledig naast Sainz zit, waarna Sainz stomweg instuurt en Perez een aanrijding niet kan voorkomen.
In de regel is degene die achterop rijdt altijd fout. Doordat Sainz echter dusdanig ver naar binnen kneep, moest Perez remmen op de curbstones en daar is nou net geen grip. Sainz heeft alle recht om in te sturen, maar doordat hij Perez die kant op heeft gedrukt brengt hij zowel Perez als zichzelf in een kwetsbare positie.
In de praktijk werd Sainz niet ineens geraakt. Hij was volle bak aan het verdedigen en dat doe je niet als je niemand ziet. Uiteindelijk is het een racing incident: Sainz dwingt Perez een kant op en die kan het niet meer aanremmen.

Overmoedig

De start was goed. Zoals Sainz het stelt: hij stond op een hardere compound en haalde een aantal mensen in. Daarna moest hij echter hard in de verdediging om ze achter zich te houden. In de eerste paar bochten was er een fel gevecht tussen de twee Toro Rosso coureurs. Sinds het ‘NO’-incident vorig jaar lijkt Carlos Sainz vastberaden om Verstappen met gelijke munt terug te betalen en het hem zo moeilijk mogelijk te maken. Een dwaze start maken helpt hier echter niet bij. Je kunt een race niet winnen, maar wel verliezen in de eerste ronde. Met een iets behoudendere start had het zoveel makkelijker geweest. Door gewoon zijn race te rijden en zijn lijn te houden doet hij zijn eigen ding. Eerst punten halen, dat is wat telt onder de streep. Als Sainz zijn focus op Verstappen laat varen zal hij meer vrij kunnen racen, zonder druk en laat hij de resultaten voor zich spreken in plaats van de vergelijkingen (en die spreken niet voor hem..)