Onlangs mocht ik een iMac 9,1 (early 2009) upgraden van een traditionele (5400 RPM) harde schijf naar een SSD. Met de recovery mode van Apple in combinatie met Time Machine is het heel eenvoudig om de gemaakte backup, na vervanging van de schijf, weer terug te zetten en zo verder te gaan waar je een uurtje geleden gebleven was.

Een aantal dagen daarvoor had ik al een iMac 14,1 eenzelfde ssd upgrade gegeven en die liep als een trein. “Kan niet misgaan” zou je denken. Toch zijn er een paar dingen om even rekening mee te houden, zo heb ik ondervonden. Mogelijk is dit ook van toepassing op een aantal andere iMacs die nog een aluminium bezel rond het scherm hebben.

Voor je begint: SSD uitkiezen

Afhankelijk van welke schijf er in de computer zit en hoeveel ruimte er wordt ingenomen op de schijf, kies je een SSD met capaciteit waar alles op past. Let wel op dat niet alle SSD’s zomaar in de iMac passen (vooral niet alle merken..) zoek dus vooral op de compatibility met jouw iMac!!

Voor oudere iMacs (zoals de 9,1) kan het nodig zijn een SSD bracket te gebruiken die de 2,5″ SSD naar 3,5″ ‘omzet’ zodat je de SSD hetzelfde kunt installeren als de gewone harde schijf.

Voor je begint: Time Machine

Indien je nog geen Time Machine gebruikt: Neem een externe harde schijf die leeg mag en formatteer deze als Mac OS Journaled. Ga daarna via Settings naar Time Machine, zet deze aan en selecteer de externe harde schijf. Maak daarna (voor de zekerheid) enkele backups. Zeker aan het begin kan dit even duren, aangezien er een backup van de hele computer gemaakt moet worden!

Indien je wel al Time Machine gebruikt: start een backup.

Als de backup klaar is, is het tijd voor de volgende stap.

SSD upgrade iMac

Een schijf vervangen in een iMac is niet heel complex. Er zijn genoeg topics over te vinden. Persoonlijk vind ik dit handig filmpje voor de oudere iMacs. Ze zien er allemaal net iets anders uit van binnen, maar het principe blijft hetzelfde. Het belangrijkste is het gereedschap. Apple gebruikt vaak torx schroeven en tegenwoordig ook een ander soort, welke niet vaak voorkomt. Mijn tip: de 64 bit driver kit van iFixit (of de hele toolset). Je kunt dit soort sets ook bij de bouwmarkt halen uiteraard. Met de goede bitjes is een SSD upgrade zo gepiept, al hebben de oudere iMacs hebben wel meer schroeven dan de nieuwere, welke plakstrips voor het scherm gebruiken.

Qua hardware heb ik het volgende gebruikt:

  • OWC Mercury Electra 3G (de iMac 9,1 heeft geen voordeel bij een 6G aangezien hij zelf maar op 3G opereert)
  • Newertech Adaptadrive. De iMac heeft een 3,5″ harde schijf, en deze ruimte wil je dan vullen, waar deze bracket voor is.

Voor de installatie is het vrij eenvoudig om het eerder genoemde filmpje te volgen.

Backup terugzetten

Nadat de SSD upgrade gedaan is en alles weer aangesloten en dichtgeschroefd is, is het tijd om de backup terug te zetten. Bij het starten van de computer hou je CMD + R ingedrukt, waarna de recovery mode wordt gestart. Dit is waar ik een tricky punt tegenkwam: de iMac draaide op El Capitan en zonder problemen vond de computer mijn externe harde schijf, een Western Digital Elements met USB 3.0. Het lijkt er echter op dat deze USB 3.0 drivers niet gebruikt worden in de recovery mode van deze oudere iMac en de WD Elements geen fallback naar USB 2 heeft. Resultaat: backups zijn weggeschreven op een harde schijf, maar de recovery mode wil de schijf niet zien!

USB 3.0 schijf wordt niet gezien in Recovery Mode

De enige oplossing die er is, is om de data te kopiëren naar een schijf die via USB 2.0 werkt. Gelukkig had ik nog een oude schijf van 1,5 TB liggen, welke ik in een USB dock kon plaatsen en kon formatteren als Mac OS Journaled. Laat het kopiëren beginnen! Mijn laptop had links de WD Elements schijf liggen met de backups en rechts de dock met de harde schijf waar de backups heen moesten. Het volgende probleem diende zich aan: ik mocht de Backups.backupdb map niet kopiëren.

Backups.backupdb map kopiëren

De oplossing is vrij eenvoudig, maar het is één klein regeltje wat op deze pagina staat: “Zorg ervoor dat ‘Negeer eigendomsrechten op dit volume’ onder in ‘Delen en bevoegdheden:’ in het venster Toon info niet is geselecteerd.

Met andere woorden: rechtsklik op de map backups.backupdb, ga naar ‘toon info’, daar naar het onderste item ‘Delen en bevoegdheden:’ en vink ‘Negeer eigendomsrechten op dit volume’ aan.

Daarna: kopiëren maar!

 

 

Start de computer weer in Recovery Mode en controleer of de andere schijf via USB 2 wel gezien wordt. Herstel dan vanaf Time Capsule.