Dat is even een mooie binnenkomer. Er is ook niet bevestigd dat Max Verstappen de overstap gaat maken naar het team van Ferrari. Toch denk ik (en RTL GP ook) dat dit het geval gaat zijn. En wel om de volgende paar redenen.

1 Maurizio Arrivabene

Een van de grootste redenen waarom ik denk dat Max na aankomend seizoen bij de scharlaken brigade zal instappen is teambaas Arrivabene. In mijn optiek is hij de teambaas die Ferrari nodig heeft. Hij heeft een enorm charismatische uitstraling, gepaard met een natuurlijk overwicht: Het is duidelijk dat hij de regie voert en niemand anders. Dit heeft Ferrari ook nodig: een rustpunt die mensen op hun plek zet. Afgelopen jaren zijn er te veel Italianen in het team gezet die ware panieklijers zijn. Britten staan bekend om hun koelere houding, maar goede kennis over autosport. Het is dan ook een goede keuze geweest om voor 2015 James Allison van Lotus naar Maranello te halen. Het heeft er alle schijn van dat Ferrari onder de leiding van Arrivabene een nieuwe impuls heeft gekregen. Daarbij zou het me niet verbazen als de ‘wet van Enzo’ gebroken wordt: Deze ‘wet’ zegt dat Ferrari alleen met bewezen coureurs rijdt. Coureurs met ervaring, race overwinningen op hun naam en het liefst wereldtitels.
De oude Enzo had overigens wel meer uitspraken waar op teruggekomen moest worden. Zo was hij ook van mening dat de motor in een auto altijd voorin moest liggen. “Een paard trekt de kar, hij duwt hem niet” was het argument. Vroeger lagen motoren voorin de bolides, maar voor gewichtsverdeling zijn ze naar achteren verplaatst. Toen Ferrari voorbij gereden werd door de mindere goden moesten ze wel overstag gaan.

2 Verstappen = PR

Het is een feit dat alle topteams een lijntje, dik of dun, naar Verstappen open hebben staan. Niet zo gek, want Verstappen is altijd in beeld: hij gaat goed om met de pers, presteert exceptioneel voor zijn leeftijd, zorgt voor sensatie op de baan (op de goede manier) met zijn inhaalacties. Zonder woorden, maar met daden heeft hij respect afgedwongen van de ervaren rotten. Hij ligt daardoor goed in de groep en met zijn (nog) kwajongens trekjes heeft hij een enorme gunfactor. Dit maakt hem voor een team enorm aantrekkelijk qua prestaties, maar ook op het gebied van merchandising en PR. Dit soort acties zijn natuurlijk ook heel mooi en zie je niet vaak.

3 In de “verkeerde” handen

Zoals gezegd hebben alle topteams Max ergens op hun lijstje staan. Komende jaren zal er een frisse wind door de formule 1 gaan waaien. Het einde van een tijdperk nadert waarbij contracten van Räikkönen (huidig Ferrari coureur), Button, Alonso, Rosberg en Hamilton af gaan lopen. De komende paar seizoenen gaan we dus een stuk meer verschuivingen zien dan afgelopen paar jaren. Het is voor elk team dan ook zaak dat ze de beste coureur voor een aantal seizoenen vastleggen en iedereen kijkt naar elkaar wat betreft Max. Hij heeft een contract met Red Bull Racing, maar als de deur daar dicht blijft en contracten bij Ferrari en Mercedes aflopen kan dat contract zo maar niets waard zijn. De ongeschreven regel “Een formule 1 contract is zoveel waard als het papier waar het op geschreven is” is afgelopen seizoen al bewezen door het team van Sauber met de rechtszaak met Giedo van der Garde en het afwikkelen van het contract van Adrian Sutil.

4 Toro Rosso Ferrari

Aankomend seizoen zullen de Toro Rosso auto’s voorzien zijn van de (2015) Ferrari motoren. Dit geeft alvast een goed beeld voor Max van de Ferrari krachtbron, en voor Ferrari is het een prima kans om engineers closer met hem te laten werken. Tel daarbij voorgaande punten op en je kunt waarschijnlijk wel bedenken waarom ik denk dat Max in 2017 bij Ferrari instapt.

Facebook Comments

Post a comment